Gravure kasteel Singelberg Verhaal van Vlaanderen

onder Extern nieuws

In het Verhaal van Vlaanderen van afgelopen zondag 5 februari op VRT, zagen we de belegering van Antwerpen (1584-1585) als een orgelpunt in de strijd tussen de opstandelingen en het Spaans-Habsburgse gezag. Vanuit het kasteel van Beveren (nu Singelberg) organiseerde de Habsburgse veldheer Alexander Farnese, hertog van Parma, het beleg van Antwerpen. Omdat de Italiaanse bevelvoerder er niet was in geslaagd om de twee opstandelingenforten van Lillo en Liefkenshoek (Kallo) in te nemen, bedacht hij een alternatief plan. Om de machtigste en rijkste stad van de Nederlanden op de knieën te dwingen, bouwde de Italiaanse strateeg ter hoogte van Kallo (tussen Fort Sint-Marie en Fort Sint-Filips) een scheepsbrug over de Schelde die de Antwerpse opstandelingen moest afsnijden van de aanvoer aan levensmiddelen. Ondanks verschillende pogingen van het Antwerpse stadsbestuur om de blokkade te doorbreken, moest burgemeester Marnix van Aldegonde op 17 augustus 1585 de overgave van de stad tekenen op Parma’s hoofdkwartier in Beveren, Singelberg.

Het Archief van Beveren bewaart een laat-17de-eeuwse gravure van het kasteel Singelberg. De gravure is in september 2022 geschonken door het Archief van Opwijk, wordt sindsdien bewaard onder referentie SC2022034_2 en is nu weer helemaal actueel!