150 jaar Sint-Egidiuskerk Sint-Gillis-Waas

onder Extern nieuws

Op 29 oktober 1873 werd de eerste steen gelegd van de Sint-Egidiuskerk in Sint-Gillis-Waas. De 150ste verjaardag van de eerstesteenlegging werd in september herdacht met een tentoonstelling in de kerk over de geschiedenis van het kerkgebouw en andere belangrijke momenten uit het verleden van de parochie en de gemeente.

Het neogotische kerkgebouw, een ontwerp van architect Edmond de Perre-Montigny, kwam er ter vervanging van de oude parochiekerk die niet langer aan de noden voldeed. De bouw van de nieuwe kerk nam enkele jaren in beslag. In 1877 werd de herkenbare spitse toren gebouwd. Op 1 juli 1878 vond de plechtige consecratie plaats. De bouw van de kerk werd voltooid met de plaatsing van twee nieuwe kerkklokken in 1886 en de afwerking van de torenspits in 1887.

De geschiedenis van de bouw van de kerk werd gereconstrueerd op basis van archiefstukken die in het gemeentearchief van Sint-Gillis-Waas bewaard worden. De inventaris van het modern archief van Sint-Gillis-Waas is te raadplegen via GIAS. Je vindt de dossiers over de constructie van de kerk onder de nummers SGWMASGW/3377 tot SGWMASGW/3379.

Afbeelding: Plan voor de opbouw van de klokken in de nieuwe kerk, 1884, gemeentearchief Sint-Gillis-Waas, nummer SGWMASGW/3378